Wat is shockwave therapie en wat doet het met het weefsel?

Shockwave therapie is inmiddels niet meer weg te denken uit de moderne fysiotherapiepraktijk. Keer op keer toont wetenschappelijk onderzoek shockwave therapie aan dat dit een zeer effectieve methode is om een scala aan musculoskeletale klachten te behandelen. Het aantal shockwave indicaties groeit zelfs nog steeds. En daar zitten ook minder voor de hand liggende toepassingsgebieden tussen.

Shockwaves zijn geluidsgolven die door een apparaat gegenereerd worden en die zich in het lichaam voortzetten en zodoende een effect hebben op het weefsel. We begrijpen de werkingsmechanismen achter radiale shockwave therapie (RSWT) en gefocusseerde shockwave therapie (FSWT) steeds beter, maar geheel duidelijk zijn ze nog niet. Wat wél duidelijk is is het feit dat shockwave therapie bij veel aandoeningen werkt. De consensus is nu dat FSWT vooral op celniveau aangrijpt. RSWT werkt meer op structuur- en weefselniveau. Dit is de reden dat veel shockwave-experts de twee vormen steeds vaker gaan combineren.

Bij vele indicaties kun je via lokale stimulering van de celwerking met FSWT de regeneratie op gang helpen. Het aangrijpen op weefselniveau, wat met RSWT gebeurt, past weer perfect binnen het fysiotherapeutische denken in functionele units. Op die manier wordt, los van het lokale herstelproces, in grotere mate de totale regio of zelfs het hele lichaamsdeel in het herstel betrokken. RSWT is in staat om bijvoorbeeld hypertonie en triggerpoints aan te pakken voor een ‘instant effect’. De patiënt stapt gelijk met een lekker gevoel van de behandelbank af.

Wat zijn de indicaties voor shockwave therapie?

Shockwave therapie kent vele toepassingen waaronder (chronische) peesklachten, calcificaties, plantaire fasciopathie, spasticiteit en het mediaal tibiaal stress syndroom. maar kan ook bij uiteenlopende spier- en fasciebehandelingen gebruikt worden.