Geschiedenis:
Katharina Schroth (1894-1985) ontwikkelde de Schroth-methode voor scoliose. Zij ontwikkelde als tiener een scoliose, en wijdde talloze uren aan het proberen van verschillende houdingen en oefeningen voor de correctie van haar verkromming. Ze ontdekte in de twintiger jaren dat bepaalde posities, bewegingen en ademtechnieken haar scheefstand zichtbaar verminderden.
In 1921 opende zij haar therapeutische instituut voor drie dimensionale scoliose behandeling in Meissen (voormalig Oost Duitsland). Hier werden patiënten met ernstige scolioses langdurig opgenomen om in groepen te oefenen voor spiegels, en bij voorkeur in de buitenlucht.

Werkwijze:
De Schroth therapeut doet een uitgebreid onderzoek om de driedimensionale verkromming(en) in kaart te brengen en te classificeren
Daarna start de behandeling, waarbij een paar zaken opvallend zijn: Allereerst wordt er zeer veel gebruik gemaakt van spiegels, zodat de patiënt goed kan zien welke correcties ontstaan. Bij een scoliose voelt de verkromde en verdraaide houding als recht, terwijl de gecorrigeerde, rechtere, houding vaak als heel ongewoon/scheef voelt. Het doorvoelen en bekijken van de correcties is essentieel om de houding ook in het dagelijks leven te kunnen corrigeren. Het bewust maken van de patiënt en toepassen van de gecorrigeerde houding en beweging gedurende de dagelijkse handelingen (bijvoorbeeld zitten) is een belangrijk aspect van de scoliose behandeling volgens Schroth. Het “tegen de bocht(en) in bewegen” wordt zo een nieuwe gewoonte.
Er worden tijdens de behandeling soms eenvoudige hulpmiddelen zoals pittenzakjes gebruikt, en bij sommige oefeningen houdt de patiënt zich vast aan een tafel of deuropening. De oefeningen zijn goed thuis uit te voeren.

Een uniek en essentieel onderdeel van de oefeningen is de ademhaling, die door Katharina Schroth “rotational breathing” werd genoemd; door het gericht ademen naar de “binnenzijde” van de verkromming, kunnen de ribben opgetild en teruggedraaid worden, zodat de asymmetrie van de borstwervelkolom zichtbaar vermindert.
Uiteraard is iedere patiënt anders, elke scoliose anders; de patiënten zijn van alle leeftijden, dragen wel/geen brace, zijn soms geopereerd, of er is al een forse slijtage ontstaan door de langdurige verkromming. In al deze gevallen kan de Schroth oefentherapie een positieve bijdrage leveren. Andere wervelkolom-veranderingen, zoals een kyfose of lordose, kunnen ook met deze methode behandeld worden.

Door Sosort, de internationale organisatie die onderzoek doet naar Scoliose, is in 2011 besloten dat het beste zou zijn als alle scoliose patiënten scoliose specifieke oefeningen (SSE’s) zouden doen. Schroth oefeningen zijn dan eerste keus.

Kinderen, jeugdigen en volwassenen met een afwijking aan hun houding of wervelkolom kunnen met een verwijzing van een huisarts of specialist een telefonische afspraak maken met onze Schroth-therapeut i.o Marjolein Leeuwerke. Marjolein is tevens kinderfysiotherapeut (MSc).