Wat is scoliose?
Scoliose is een zijdelings verkromming van de rug, die een driedimensionale vervorming tot gevolg heeft. De verkromming kan zowel een C- als eeen S-vorm hebben.
Door de verdraaiing van de wervelkolom ontstaat van achteren gezien een bolling in de ribben (gibbus), meestal ter hoogte van het schouderblad. Dit is duidelijk zichtbaar bij vooroverbuigen.
Wat is de oorzaak?
In de meeste gevallen is er sprake van een idiopatische scoliose. Dat wil zeggen dat de spieren en wervels normaal zijn aangelegd, maar tijdens doe groei ontstaat door onbekende reden een lastig te corrigeren verwringing/vervorming.
Niet-idiopatische scolioses ontstaan o.a. door aangeboren wervelafwijkingen, neuromusculaire aandoeningen, slijtage of botontkalking waardoor de wervel en/of tussenwervelschijf van vorm verandert.
Wat zijn de gevolgen van een scoliose?
Scoliose maakt het bewegen van de rug moeilijker en leidt vaak tot vermoeidheid. Vooral oudere patiënten klagen over pijn in de rug, schouders en/of nek.
verder ziet de rug er anders uit en ook dit cosmetische aspect kan impact hebben voor de patiënt en zijn omgeving.
Hoe ontdek je een scoliose?
de belangrijkste test voor scoliose is de zogenaamde buktest: hierbij wordt de ribbenverdraaiing duidelijk zichtbaar.
Wat is de prognose?
Scoliose gaat nooit vanzelf over. Zolang een kind groeit kan het zelfs verergeren. Scoliose moet daarom in een zo vroeg mogelijk stadium worden ontdekt om een effectieve behandeling te kunnen uitvoeren.
Een orthopeed moet de diagnose stellen middels een röntgenfoto. Deze bepaalt ook de ernst van de scoliose, meestal uitgedrukt in de scoliosehoeken van Cobb.
Hoe wordt het behandeld?
De ernst van de scoliose en de groeiverwachting bepalen de intensiteit en duur van de behandeling; uitsluitend oefentherapie, of oefentherapie gecombineerd met brace behandeling.
In ernstige gevallen kan besloten worden tot een fixerende operatie.
In alle gevallen kan de Schroth therapeut begeleiden, adviseren, informeren en steunen bij het leren omgaan met de scoliose.
Hoe werkt Schroth therapie?
De Schroth therapeut zal de patiënt nauwkeurig onderzoeken. Doordat hierbij spiegels worden gebruikt kan de patiënt zijn eigen houding goed observeren.
Het doel van de Schroth oefeningen is het voorkomen/reduceren van progressie van de scoliose middels unieke, zeer gerichte oefeningen , waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond.
Voor wie is het geschikt?
Schroth therapie is geschikt voor zowel kinderen in de groei, als voor (volgroeide) tieners, als ook voor ouder scoliose patiënten. De behandeling is altijd individueel maatwerk.
Waaruit bestaat de behandeling?
De behandeling bestaat uit houdings- en bewegingscorrecties gericht op het dagelijks leven. Zo leer de patiënt te staan, zitten en lopen op een wijze die de scoliose afremt. Daarnaast zijn er specifieke intensiever oefeningen gericht op alle driedimensionale veranderingen van de wervelkolom. Deze oefeningen streven, in tegenstelling tot andere behandelmethoden, geen symmetrie na, maar zo mogelijk over-correctie van de krommingen.
Ze richten zich op souplesse, spierversterking en het ontlasten van de wervels, en worden altijd gecombineerd met specifieke ademhalingstechnieken.
Hoe wordt de behandeling vergoed?
Bij kinderen tot 18 jaar met een scoliose is er geen eigen risico. De behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering (BV). Alle kinderen hebben jaarlijks recht op 18 behandelingen uit de BV. Wanneer er meer behandelingen nodig zijn dat kan dit uit de eventuele aanvullende verzekering van ouders komen.
Is de scoliose progressief? Dan kan er met een verwijzing van een arts een chronische indicatie aangevraagd worden. De behandeling worden dan volledig vergoed.
Volwassenen hebben recht op een vergoeding vanuit de BV na de eerste 20 behandelingen uit de AV wanneer de scoliose progressief of aangeboren(congenitaal) is. Op de verwijzing van de arts moet dan wel ‘progressief’ of ‘congenitaal’ staan. Verwijzing van arts is hierbij dus noodzakelijk.
In andere gevallen wordt de fysiotherapie uitsluitend vanuit de AV verzekering vergoed. Indien u geen AV hebt, komen kosten voor eigen rekening.
Paramedics | De Molengaard heeft contracten alle zorgverzekeraars in Nederland.
Twijfelt u of uw kind of uzelf een afwijking aan de wervelkolom heeft? U kunt altijd zonder verwijzing een afspraak maken met onze Schroth-therapeut Marjolein Leeuwerke. Mocht het nodig zijn dan kan Marjolein overleggen met uw huisarts voor een verwijzing of een doorverwijzing naar de orthopeed. Marjolein is tevens kinderfysiotherapeut (MSc).
(Bron: www.scoliose.nl)