Dry Needling omvat het prikken met een “droge” (acupunctuur) naald in spierweefsel, zonder toevoeging van medicatie, voor de behandeling van myofasciale pijn.
Het myofasciale pijn syndroom (MPS) is van toepassing op spieren met lokale pijn, vaak ook met een uitstralend karakter. Hierbij spelen zgn. Triggerpoints een grote rol; zij bevinden zich in een strakke band in de spier. De spier is hierdoor vaak verkort en minder krachtig.

Dry Needling is een effectieve methode voor de behandeling van myofasciale pijn door het deactiveren van de karakteristieke triggerpoints. Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes.
Sinds 2005 wordt Dry Needling ook toegepast door de daarin geschoolde Nederlandse fysiotherapeut.

Therapie voor myofasciale pijn

Er zijn verschillende (fysio)therapeutische behandelvormen die triggerpoints kunnen deactiveren. Een combinatie van Dry Needling, gerichte oefeningen en conditieherstel blijkt het meest effectief.
Het is belangrijk om factoren die een rol spelen bij MPS te onderkennen en waar mogelijk mee te behandelen, b.v. voetproblemen, instabiliteit van enkels en/of knieën, spierverzwakking en/of verkortingen.
Ook overbelastingsklachten in werk of sport spelen vaak een rol bij het ontstaan en onderhouden van MPS. Mede door de instructie van een gericht oefenprogramma en ergonomische adviezen kan er een betere balans ontstaan in de belasting van spieren.

Dry Needling: een effectieve therapie

Dry Needling is een van de meest effectieve vormen van therapie voor MPS. Het geeft snel een blijvende spierontspanning en daardoor ook pijnvermindering en verbeterde mobiliteit.
Hierna wordt het eenvoudiger om de kracht en de belastbaarheid in de behandelende spieren te herstellen.